Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Történelem - Franciaország képes leírás - Franciaország.tlap.hu
részletek »

Történelem - Franciaország - Franciaország.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: franciaorszag.tlap.hu » Történelem - Franciaország
Keresés
Találatok száma - 7 db
A francia forradalom és a nők

A francia forradalom és a nők

Köztudott, hogy a királyi család Párizsba költöztetésével végződő októberi felkelés a fővárosi asszonyok megmozdulásával kezdődött. De a kisebb városokból is számtalan kezdeményezés indult ki: Aunay-en-Poitou asszonyai például 1790 tavaszán megalakították a Nemzeti Amazonok testületét. Júniusban pedig egy bizonyos Vuignerias asszony nyílt levélben követelte az Alkotmányozó Nemzetgyűléstől, hogy ne ítélje örök passzivitásra az asszonyokat. Ha egyszer meghirdették az egész emberi nem egyenlőségének elvét, miért tagadják meg ezt az asszonyoktól? (Hahner Péter)

A francia királyok uralkodói jelvényei

A francia királyok uralkodói jelvényei

A francia monarchia Európa legrégebbi, s mindenképpen legelegánsabb királysága volt, presztízse csak a császári címhez volt hasonlítható, a tényleges hatalma és Európa sorsára gyakorolt befolyása - a XVI. század után mindenképpen - messze meghaladta a Bécsben székelő, s a török háborúkkal elfoglalt Habsburg császárok lehetőségeit.

A francia uralkodók családfája

A francia uralkodók családfája

Franciaország történetében a Merovingok és Karolingok után, vagyis 987 -től egészen 1848 -ig, - majdnem kilenc évszázadon keresztül -, a Capet család kezében volt a királyi hatalom. Európa egyik legjelentősebb uralkodói családjaként ők szilárdították meg a francia nemzetállam alapjait, és jelentékeny szerepet játszottak Franciaország nagyhatalommá válásában is.

A francia vallásháborúk

A francia vallásháborúk

A 16. század eleje a francia reneszánsz fénykora. Itáliából jött mesterek alkotnak, I. Ferenc király eséllyel pályázik a német-római császári trónra, egymást érik az udvari bálok és lovagi tornák a híres Loire menti kastélyokban... Aztán egyszer csak történik valami.

A nagy francia forradalom

A nagy francia forradalom

A forradalom előtti Ancien Regime korszak vége szociális és pénzügyi válságot hozott az 1774 és 1789 közötti években. A válság kialakulásában a franciaországi természeti csapások, a rossz termés, a királyi udvar költekezései (XV.Lajos) és a háborúk nyomán kialakuló pénzügyi államcsőd egyaránt nagy szerepet játszottak. A király késve ugyan, de ráébredt arra, hogy a nemesség segítsége nélkül nem tudja megoldani a válságot.

DArtagnan

DArtagnan

Sokan kerültek börtönbe a Napkirály idején, és sokakat a korabeli államvédelmis, a híres DArtagnan, a muskétások kapitánya tartóztatott le. Közülük az egyik legismertebb áldozat Fouquet pénzügyminiszter volt, aki egyszerűen azért került bajba, mert szebb kastélyt építtetett, mint maga a pompakedvelő király.

Francia királyok

Francia királyok

Jegyzékünk az uralkodók uralkodási évszámait tartalmazza időrendi sorrendben. A századokat igyekeztünk képiesen ábrázolni, az időskála elvileg soronként öt éves lépcsőkben tartalmazza az adatokat. Sajnos, ahol az események felgyorsultak, nem tudtuk tartani ezt az elvet, de az időtávlatokat azért követni lehet. Ugrási lehetőség biztosítja, hogy az azonos időszakban, a különböző országokban uralkodók valamint az időszak legismertebb szentjei időrendileg összevethetők legyenek. A keresés megkönnyítése és meggyorsítása érdekében, a korszakokra és az egyes századokra ugrató kereszthivatkozás lehetősége is rendelkezésre áll.

Tuti menü