Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Művészetek - Franciaország képes leírás - Franciaország.tlap.hu
részletek »

Művészetek - Franciaország - Franciaország.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: franciaorszag.tlap.hu » Művészetek - Franciaország
Keresés
Találatok száma - 7 db
A gótikus építészet Francaiországban

A gótikus építészet Francaiországban

A stílus jellegzetességei elôször a Párizs melletti Saint-Denis apátság Karoling kori templomának, a francia királyok temetkezései helyének átépítésénél figyelhetôk meg.1237-ben kéttornyos, három kapuzatos, rózsaablakos fôhomlokzat építését kezdik, majd 1240-44-ben új szentély épül.

A korai francia festészet remekművét vásárolta meg a Louvre

A korai francia festészet remekművét vásárolta meg a Louvre

Az utóbbi ötven év legjelentősebb festménybeszerzését hajtotta végre a párizsi Louvre egyetlen mecénás segítségével azáltal, hogy 7,8 millió euróért, átszámítva 2,3 milliárd forintért megvásárolt egy 1400 körül alkotott remekművet.

A modern francia irodalom

A modern francia irodalom

Ezerkilencszázöt- és hatban két tizennyolcéves fiatalember levelezett egymással, Jacques Riviére és Alain-Fournier. A nemzedéket, amelyhez tartoztak, megtépte és meggyötörte a háború, így lett belőle úttörő nemzedék, amely első és lelkes benyomásait irodalmi téren nagy kortársaitól Giede-től, Claudel-től, Péguy-től nyerte és annak tüzét szenvedéseken át tovább táplálta, E két ifjú levélváltása bármennyire zsenge fiatalságukban iródott legyen, nagy szerepet töltött be az új irodalom kialakulásában és kétszeresen érdekelhet bennünket.

A Szépművészeti Múzeum francia gyűjteménye

A Szépművészeti Múzeum francia gyűjteménye

A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Gyűjteménye közel 1000 alkotást birtokol az 1800 utáni európai festészet és szobrászat köréből. A 19. századi francia művészet gazdag kollekciója a romantikától a posztimpresszionizmusig Delacroix, Corot, Courbet, Manet, Monet, Cézanne és Gauguin remekműveit vonultatja fel. A festmények mellett Rodin és Maillol szobrai is megtekinthetők.

Francia irodalom

Francia irodalom

Középkor. Franciaország legelső irodalmi termékei latin nyelven vannak irva; s később is ez a latin nyelvü irodalom, a már francia nyelven irottal párhuzamosan fejlődött. A IX. század kezdetével a latin nyelvü irodalom mellett két, népies nyelvü irodalom keletkezett, egyik Franciaország déli részén, a másik Északon. Itt csak az északiról szólunk; a délire vonatkozólag a Provençal irodalom cikkre utalunk.

Kortárs művek és francia művészek a 19. századból

Kortárs művek és francia művészek a 19. századból

Ismét a kor nagy francia művészei kerültek a budapesti Szépművészeti Múzeum újrarendezett 19. századi tárlatának középpontjába; munkáikkal néhány kortárs magyar festő műveivel folytatnak párbeszédet.

Péter András: Francia festészet

Péter András: Francia festészet

Az átlagember a franciát legjobb esetben írónak képzeli, a 'tájékozott' hallott már a 'grand sičcle', a XVIII. század gáláns festőiről s az, akinek számára nem egészen idegen csengésűek az impresszionisták nevei s nem tartja a priori ízlés- s erkölcsrontó barbároknak a XX. század párizsi iskoláját, már 'művelt' ember. A tájékozatlanság e nemes anyagban nem magyarországi különlegesség; némi túlzással azt mondhatnók, hogy a francia festészet terra incognita volt még a közelmúltban is szinte minden művelt európai előtt. Ne keressük e különös jelenstrukturájának, sőt a párizsi utazások jellegének vizsgálatába, hogy megállapíthassuk, vajon a Vasari óta uralkodó individualista művész (és nem művészet) szemlélet vagy a 'Fény városának' oly sokfélét nyújtó kávéházai térítették-e el a Párizst járó idegent a Louvre francia termeitől, az egyetlen gyűjteménytől, ahol világos és töretlen képét kaphatta volna a francia festészetnek. Állapítsuk meg inkább őszinte örömmel, hogy a legutóbbi időben sok minden megváltozott: az elmúlt évben sok tízezren fedezték fel a francia festészetet és a párizsi világkiállítás keretében rendezett remekművek kiállítása győzedelmeskedett a pavilonok látnivalói, a Montmartre és a francia konyha felett.

Tuti menü