Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Franciaország linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Franciaország képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: franciaorszag.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 86 db
A francia forradalom és a nők

A francia forradalom és a nők

Köztudott, hogy a királyi család Párizsba költöztetésével végződő októberi felkelés a fővárosi asszonyok megmozdulásával kezdődött. De a kisebb városokból is számtalan kezdeményezés indult ki: Aunay-en-Poitou asszonyai például 1790 tavaszán megalakították a Nemzeti Amazonok testületét. Júniusban pedig egy bizonyos Vuignerias asszony nyílt levélben követelte az Alkotmányozó Nemzetgyűléstől, hogy ne ítélje örök passzivitásra az asszonyokat. Ha egyszer meghirdették az egész emberi nem egyenlőségének elvét, miért tagadják meg ezt az asszonyoktól? (Hahner Péter)

A francia királyok uralkodói jelvényei

A francia királyok uralkodói jelvényei

A francia monarchia Európa legrégebbi, s mindenképpen legelegánsabb királysága volt, presztízse csak a császári címhez volt hasonlítható, a tényleges hatalma és Európa sorsára gyakorolt befolyása - a XVI. század után mindenképpen - messze meghaladta a Bécsben székelő, s a török háborúkkal elfoglalt Habsburg császárok lehetőségeit.

A francia konyha és étkezési szokások

A francia konyha és étkezési szokások

A híres, hagyományos francia szakácsművészet napjaink európai konyhájának, kialakulását nagyban befolyásolta. Térjünk be egy nagy szállodába a világ bármely táján, a nemzeti specialitások mellett biztos, hogy az étlapok franciás ételeket is kínálnak. A gasztronómia nyelve a francia lett. A francia konyha az olaszoktól vette át a lényegében római korra visszavezethető sütési-főzési módszereket.

A francia konyha fűszerezésről

A francia konyha fűszerezésről

A nyugati gasztronómia fejlődésében az itáliai reneszánsz jelenti a fordulópontot. A módos olasz kalmárok asztalára a XV. század elejétől kezdve nem hatalmas húsdarabok kerültek, hanem gomba, fokhagyma, szarvasgomba, bélszínszeletek és tésztafélék, például lasagne vagy ravioli. A legvagyonosabbaknál mindezt igen fényűző módon tálalták. Itália, amely így a nyugati konyhaművészet bölcsője lett, Franciaországra különösen nagy

A francia konyha nem csak gasztronómiai örökség

A francia konyha nem csak gasztronómiai örökség

A francia gasztronómia elismerésével először válhatott egy nemzet konyhaművészete a szellemi világörökség részévé. Az Ensz Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete azonban nem egyszerűen a franciák tradicionális nemzeti ételeit, hanem a franciás jellegű étkezést vette fel a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára Nairobiban tartott konferenciáján.

A francia nyelv

A francia nyelv

A francia (franciául français; ejtsd: fransze) újlatin nyelv, eredetileg Franciaország, Belgium, Luxembourg és Svájc területén beszélték, mára azonban 54 országban él számottevő francia nyelvű közösség. Világszerte hozzávetőlegesen 300 millió ember beszéli, ebből elsődleges nyelvként 78 millióan. A francia nyelv a volt Római Birodalom mai észak-franciaországi területein a rómaiaktól átvett latin nyelv helyi változatából alakult ki.

A francia uralkodók családfája

A francia uralkodók családfája

Franciaország történetében a Merovingok és Karolingok után, vagyis 987 -től egészen 1848 -ig, - majdnem kilenc évszázadon keresztül -, a Capet család kezében volt a királyi hatalom. Európa egyik legjelentősebb uralkodói családjaként ők szilárdították meg a francia nemzetállam alapjait, és jelentékeny szerepet játszottak Franciaország nagyhatalommá válásában is.

A francia vallásháborúk

A francia vallásháborúk

A 16. század eleje a francia reneszánsz fénykora. Itáliából jött mesterek alkotnak, I. Ferenc király eséllyel pályázik a német-római császári trónra, egymást érik az udvari bálok és lovagi tornák a híres Loire menti kastélyokban... Aztán egyszer csak történik valami.

A gótikus építészet Francaiországban

A gótikus építészet Francaiországban

A stílus jellegzetességei elôször a Párizs melletti Saint-Denis apátság Karoling kori templomának, a francia királyok temetkezései helyének átépítésénél figyelhetôk meg.1237-ben kéttornyos, három kapuzatos, rózsaablakos fôhomlokzat építését kezdik, majd 1240-44-ben új szentély épül.

Hirdetés
A korai francia festészet remekművét vásárolta meg a Louvre

A korai francia festészet remekművét vásárolta meg a Louvre

Az utóbbi ötven év legjelentősebb festménybeszerzését hajtotta végre a párizsi Louvre egyetlen mecénás segítségével azáltal, hogy 7,8 millió euróért, átszámítva 2,3 milliárd forintért megvásárolt egy 1400 körül alkotott remekművet.

A loire-völgyi kastélyok

A loire-völgyi kastélyok

A kastélyairól híres vidék, melyet Franciaország kertjének is szoktak nevezni, mintegy 200 kilométer hosszúságban, a Loire középső, Chambordtól Angersig terjedő szakaszán terül el. A Loire-völgy alatt viszonylag nagy területet kell értenünk, nem csak a folyópartot. Ide tartozik a Cher, Indre, Vienne, illetve a Loire folyók által közrefogott, művészet- és kultúrtörténeti szempontból egyaránt rendkívül gazdag térség.

A modern francia irodalom

A modern francia irodalom

Ezerkilencszázöt- és hatban két tizennyolcéves fiatalember levelezett egymással, Jacques Riviére és Alain-Fournier. A nemzedéket, amelyhez tartoztak, megtépte és meggyötörte a háború, így lett belőle úttörő nemzedék, amely első és lelkes benyomásait irodalmi téren nagy kortársaitól Giede-től, Claudel-től, Péguy-től nyerte és annak tüzét szenvedéseken át tovább táplálta, E két ifjú levélváltása bármennyire zsenge fiatalságukban iródott legyen, nagy szerepet töltött be az új irodalom kialakulásában és kétszeresen érdekelhet bennünket.

A művészek, kiállítások, és a divat városa

A művészek, kiállítások, és a divat városa

Az utazás egy örök emlék. A városlátogatás az utazás egy speciális formája, amelynek során nemcsak kikapcsolódunk, de rengeteg információ, látnivaló, érdekesség, különböző emberek és kulturák gazdagítják ismereteinket, szélesítik látószögünket. Ezen a lapon olyan információkat, tudnivalókat találnak, amelyek egy párizsi városlátogatás során mindenképpen hasznosak lehetnek.

A nagy francia forradalom

A nagy francia forradalom

A forradalom előtti Ancien Regime korszak vége szociális és pénzügyi válságot hozott az 1774 és 1789 közötti években. A válság kialakulásában a franciaországi természeti csapások, a rossz termés, a királyi udvar költekezései (XV.Lajos) és a háborúk nyomán kialakuló pénzügyi államcsőd egyaránt nagy szerepet játszottak. A király késve ugyan, de ráébredt arra, hogy a nemesség segítsége nélkül nem tudja megoldani a válságot.

A Szépművészeti Múzeum francia gyűjteménye

A Szépművészeti Múzeum francia gyűjteménye

A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Gyűjteménye közel 1000 alkotást birtokol az 1800 utáni európai festészet és szobrászat köréből. A 19. századi francia művészet gazdag kollekciója a romantikától a posztimpresszionizmusig Delacroix, Corot, Courbet, Manet, Monet, Cézanne és Gauguin remekműveit vonultatja fel. A festmények mellett Rodin és Maillol szobrai is megtekinthetők.

A világ városai

A világ városai

Párizs Franciaország fővárosa, az Île- de- France régió középpontjában a Szajna mentén terül el. Európa egyik legnépesebb városaként lakossága az agglomeráció nélkül közel 3 millió fő, az agglomerációval pedig meghaladja a 10 millió főt. A francia főváros a világ négy legjelentősebb városának egyike, a világ egyik vezető gazdasági és kulturális központja. Több jelentős nemzetközi szervezet (OECD, UNESCO) is Párizsban székel. Története során a divat, a művészet és a szórakozás meghatározó szerepet játszott, máig a divat fővárosaként tartják számon.

Adagio Paris Tour Eiffel

Adagio Paris Tour Eiffel

Alig 20 perc sétára az Eiffel-toronytól, az aparthotel légkondicionált stúdiókkal és panorámás párizsi kilátással rendelkező apartmanokkal bűvöl el. A vendégeket fedett, fűtött medence és fitneszközpont várja. A szálláshelyekhez tartozik mikrohullámú sütővel, hűtőszekrénnyel és mosogatógéppel felszerelt konyha, valamint síkképernyős TV-vel berendezett pihenősarok. Az Adagio Paris Tour Eiffel lifttel is rendelkezik, néhány szobából pedig az Eiffel-toronyra nyílik kilátás.

Tuti menü