Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Híres franciák képes leírás - Franciaország.tlap.hu
részletek »

Híres franciák - Franciaország.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: franciaorszag.tlap.hu » Híres franciák
Keresés
Találatok száma - 8 db
Edit Piaf: A sanzonok királynője borotvaélen táncolt

Edit Piaf: A sanzonok királynője borotvaélen táncolt

90 évvel ezelőtt, Párizsban napvilágot látott egy erőtlen, beteges kislány. Alacsony sorból indult, ám a magasabbra tört valamennyiünknél, hangjával beragyogta a világot. Edith Giovanna Gassionként jött világra 1915. december 19-én Párizsban. Apja, Louis Gassion, akrobata volt, anyja Lina Marsa néven az utcán énekelt. Lányát alig két hónaposan anyjánál hagyta, és többé nem törődött vele.

Emile Zola

Emile Zola

Az író legfontosabb életrajzi adatai: a művei. A többiben rendszerint túl nagy szerepet játszik a véletlen. Zoláról szólva akár egyetlen mondatban is túleshetünk rajta: 1840-ben született s 1902-ben halt meg, széngázmérgezésben.

Francois Villon

Francois Villon

A lírai költészet egyik legkiemelkedőbb alakja, a francia irodalom múlhatatlan értéke, verseit fél évezred óta utánozzák, minden nyelvre fordítják, átdolgozzák és versengve hamisítják. Életművével fejezhetjük be a francia középkor kultúrtörténetét, de vele kezdhetjük a francia reneszánszot is.

Guy de Maupassant

Guy de Maupassant

Látja... az élet nem olyan jó... de nem is olyan rossz, amilyennek hisszük. - mondja a pesszimista világszemléletű Maupassant, akinek bár műveit kivétel nélkül siker koronázta, élete 43 évesen tragikus ért véget egy elmegyógyintézetben.

Honoré de Balzac

Honoré de Balzac

Balzac életműve szándékában is, megvalósításában is a legnagyobb méretű irodalmi alkotás, amit ember valaha is megpróbált. Az Emberi színjáték hömpölygő regényáradatát száznegyven műre tervezte, és több mint kilencven el is készült már, amikor írójuk alig ötvenegy éves korában meghalt. A regényeknek, elbeszéléseknek ez a zegzugos rendszere, amelyben mintegy kétezer alak él, nyüzsög, tolong, vágyódik sikerek és sikertelenségek között, úgy nőtt ki a romantikából, hogy alapja lett minden azóta való realista törekvésnek. Balzac előtt is akadtak már realista regények, de Balzac óta van realista regényirodalom.

Jules Verne

Jules Verne

Jules Verne egyike a legismertebb íróknak, akinek műveit az Unesco adatai alapján már 148 nyelvre fordították le, s Project Gutenberg letöltési listáján csak angol nyelven írók előzik meg, akiknek óhatatlanul előnye van vele szemben, hiszen az Internet legelterjedtebb nyelve az angol Bizonyára nem véletlen ez a népszerűség, amely még most is, a halála után több, mint száz évvel (pontosabban 39023 nappal) tart. Egyike azon kevés külföldinek, akik neve magyar formában rögzült az emberekben, így lett ő a számunkra Verne Gyula.

Moliere

Moliere

Egy párizsi királyi kárpitos fiaként látta meg a napvilágot; édesanyja korán meghalt. A polgárgyerek Poquelin a város nagyhírű jezsuita kollégiumába (College de Clermont) került, ahol a tudományok és a skolasztikus filozófia mellett latinul is megtanult, eredetiben olvasta Plautus és Terentius komédiáit.[1] Poquelin közeli barátságot kötött La Mothe Le Vayer abbéval, aki apja, François de La Mothe Le Vayer abbé könyvtári hagyatékát gondozta; egyes források szerint ezek a művek nagy hatással voltak a későbbi szerzőre. Első munkái között tartják számon a Lucretius római filozófus által írt De Rerum Natura fordítását (elveszett).

Voltaire

Voltaire

Voltaire élete a felvilágosodás nagy kalandregénye. Voltaire életműve a legnagyobb és a legnagyobb hatású irodalmi teljesítmény, amelyet 'a fény százada', a csillogó francia XVIII. század létrehozott. A francia forradalom a felvilágosodás filozófiájával, irodalmával és publicisztikájával kezdődik, ez volt a szellem forradalma, amely előkészítette a társadalom forradalmát s vele az európai polgári társadalmat. Ennek a felvilágosodásnak pedig ha voltak is nagyobb filozófusai, mint Voltaire, egyik sem volt olyan tömegeket mozgató hatású, íróként pedig vitathatatlanul ő áll az első helyen; szépprózája és publicisztikája mindmáig példát ad az emberséges célokért való nagy hatású írásbeli kiállásra.

Tuti menü