Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Franciaország városai képes leírás - Franciaország.tlap.hu
részletek »

Franciaország városai - Franciaország.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: franciaorszag.tlap.hu » Franciaország városai
Keresés
Találatok száma - 14 db
Amiens

Amiens

World Heritage Site: Amiens. Proof of real technical genius, the Notre-Dame d'Amiens cathedral demonstrates architectural harmony. Built from 1220 to 1288, its size makes it one of the biggest Gothic buildings ever built: 145 m long, 42 m high, and a total volume of 200,000 m3. Its indoor and outdoor statuary is just as remarkable as its architecture. Since it was restored, the polychromy of its Gothic doors has become a main reference. This revelation gave rise to the 'Amiens, a cathedral in colours' show, which offers a reproduction of the original medieval colours.

Amiens: virtuális utazás a középkor színpompás világába

Amiens: virtuális utazás a középkor színpompás világába

Varázslatos élményt mulaszt el, aki abban a tévképzetben él, hogy egy gótikus templom nappali fényben mutatja meg legjobban minden szépségét. Az amiens-i Notre-Dame székesegyház igazi felfedezéséhez éppen hogy az esti sötétség beálltakor kell letelepedni a templom előtti lépcsősorra: ilyenkor az a színes csodavilág tárul elénk, amelyet korábban csak a középkor embere láthatott. .

Chartres katedrális

Chartres katedrális

A 12. században épült Chartres katedrális a szó szoros értelmében a francia gótika egyik csúcsteljesítménye - égnek törő tornyai messziről hirdetik pompáját. A díszesen faragott szobrok és a csodálatos ólomüveg ablakok remek állapotban maradtak fent. Különleges a két teljesen eltérő torony: a 105 méter magas sima piramis alakú 1140-ből származik, míg a gazdagon díszített, 113 méter magas flamboyant stílusút a 16. században adták hozzá. A katedrálist Párizsból egynapos kirándulás keretében is meglátogathatjuk. Feltétlenül érdemes felmászni a toronyba, nemcsak a remek panoráma miatt, de azért is, mert fentről számos különleges építészeti megoldást, apró részletet jobban megfigyelhetünk az épületen. Ráadásul legtöbbször magunk lehetünk a számos vízköpő (gargoyles) társaságában, nincsenek tömött sorok a lépcsőkön, mint más, népszerűbb templomokban.

Colmar  Az elzászi mesevilág

Colmar Az elzászi mesevilág

A festői francia városkát Colmart sokan Európa egyik legszebb látványosságának tartják, ez a különleges hely valóban olyan mintha egyenesen egy Grimm meséből kelt volna életre. A gyönyörű elzászi vidék nem csak a világörökség részét képező óvárosáról, és színes borkultúrájáról híres, de ilyenkor karácsony közeledtével a város megtelik varázslatos fényekkel, és illatokkal, az utazóknak pedig hirtelen olyan érzése támad mintha egy tündérmese lapjaira tévedt volna.

Lourdes

Lourdes

Lourdes egy kis mezőváros dél-nyugat Franciaországban a Pireneusok lábánál fekszik. A város ma jelentős zarándokhely, amely azután alakult ki, hogy egy helyi lánynak Bernadette Soubirousnak megjelent Szűz Mária. A város egyik látnivalója a várkastélya. Nevét az arab Louerda-ról kapta, ami rózsát jelent.

Marseille

Marseille

Als Stadt der Kunst und der Kultur bietet Marseille mehr als nur ein Wunder, das sie Ihnen näher bringen möchte. Mit den 26 Jahrhunderten ihres Bestehens vereint sie Tradition und Modernität. Die Stadt ist immer noch stark durch ihrer Vergangenheit geprägt und fördert unablässig die Relikte von ehemaligen Städten, die im Laufe der Jahrhunderte auf ihr errichtet wurden. Sie begleitet den Besucher auf einem wahren Rundgang durch die Geschichte, der von ihren griechischen und römischen Ursprüngen bis in die Modernität und den großen Bauvorhaben des 21. Jahrhunderts führt, vorbei an den mittelalterlichen Grundmauern von Kirchen, den Festungen des 16. Jahrhunderts, den prächtigen Bürgerhäusern des 17. und 18. Jahrhunderts und den vielen im 19. Jahrhundert errichteten Herrschaftshäusern. Die Stadt ist reich an Denkmälern, Sehenswürdigkeiten und Museen, die zu entdecken sind.

Nizza

Nizza

Nizza Franciaország dél-keleti részén, a Földközi-tenger partján, a Paillon torkolatánál található, a Francia Riviérán, Marseille és Genova között félúton, kb. 10 km-re a Monacoi hercegségtől és kb. 30 km-re az olasz határtól.

Nizza: álomnyaralás, semmi fényűzés

Nizza: álomnyaralás, semmi fényűzés

Nizza és környéke ma már 4000 km túraúttal, 30 hegymászó területtel, 65 különböző mountain bike úttal, 200 barlangász helyszínnel, és mintegy 70 kanyonnal várja a nyaralókat. Így azok is kikapcsolódgatnak, akik egyáltalán nem vágynak a Cote d'Azure fényűző, luxusjachtos, hivalkodó plázsára. A strandok egyébként jól felszereltek, és Handiplage jelzéssel ellátott partszakaszokon a mozgáskorlátozottak is megmártózhatnak az azúrkék tengerben.

Párizs

Párizs

Párizs (franciául Paris) francia település, Franciaország fővárosa. Az ország északi részén a Szajna folyó partján terül el, az Île-de-France régió (vagy Région Parisienne) szívében. Párizs Európa egyik legnépesebb városa. Becsült népessége elővárosait nem számítva 2006 januárjában 2 167 944 fő volt, ám agglomerációival a Párizsi unité urbaine (városi terület) populációja 2005-ben több volt mint 9 millió fő, míg a Párizs aire urbaine (fővárosi terület) 12 millió lakost számlál.

Hirdetés
Saint-Denis

Saint-Denis

Saint-Denis ma Párizs egyik külvárosa, ahol már 20-25 éve leginkább színes bevándorlók laknak egykor a francia munkásoknak épített hatalmas lakótelepeken. Ami egykor a Francia Kommunista Párt egyik fő erőssége volt, ma leginkább a Párizs-Dakar rallye másik végére, az afrikai nagyvárosra emlékeztet. Saint-Denis egykor egy Párizs-környéki kisváros volt, benne az egyik leggazdagabb bencés apátsággal, ahol a francia korona legfontosabb kincseit őrizték, s ahol Franciaország királyai megtértek őseikhez.

Strasbourg

Strasbourg

Strasbourg (németül Strassburg) város Franciaország keleti határán, ahol az Ill folyó a Rajnába torkollik. Az Elzászi régió és Alsó-Rajna megye székhelye. Itt található az Európai Unió parlamentje, az Európa Tanács és az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Toulouse

Toulouse

Toulouse már a Római birodalom idején jelentős város volt. Tolosa néven a nyugati gótok fővárosa 419 és 507 között. 778-tól 1271-ig önálló hercegség volt, majd az 1700-as és 1800-as években jelentősége az ipari forradalom csekély hatása miatt csökkent. Az 1900-as években a hadifelszerelések gyártását és a repülőipart Toulouse-ba helyezték, így a város ismét életre kelt. Érdekes, hogy Toulouse gyengéje végül erősségévé lett, mert az ipari forradalom okozta környezetrombolás, valamint a szociális-gazdasági átszervezés itt nem jelentkezett.

Versailles

Versailles

In the visitor's minds eye, the name Versailles evokes the golden glitter and magical sparkle of the Hall of Mirrors... But not every visitor is aware that the city around the palace, with its lovely avenues lined with magnificent plane trees stretching out their arms in greeting, was designed at the same time, as a sumptuous setting for the famous palace...

Versailles-i kastély

Versailles-i kastély

Már az ókori uralkodók és a Római Birodalom császárai közül is sokan hasonlították magukat a Naphoz. A középkori keresztény világ azonban nem fogadta el, hogy a királyokat vagy a császárokat istennek tekintsék. Mindezek ellenére XIV. Lajos földöntúli eredetű hatalmát akarta szimbolizálni, ezért újjáélesztette a napkultuszt. Jól illett egy abszolutisztikus uralkodóhoz ez a titulus: a király úgy ad fényt és meleget a birodalmának, ahogyan a Nap a Földnek. Mi sem szimbolizálhatja jobban a tündöklést, a Nap ragyogását, mint egy káprázatos és csillogó kastély. Ez lett Versailles, a pompa, a fény, a ragyogás, a hatalom szimbóluma: 1682-től 1789-ig a francia királyok lakhelye.

Tuti menü